Chiel Grishaver (papa van Anoeska)

Beste aanwezige, beste burgemeester.

20 september 2023

*****

Graag wil ik jullie op deze nieuwe monumentplek voor Anoeska vertellen waarom na zovele jaren toch is gekozen door mij als papa van Anoeska voor een nieuw monumentje die ook nog is verplaatst van locatie in dit Euromastpark te Rotterdam. Het voormalig monumentje wat gelegen was op de bult (wandelpromenade) is ooit in 2007 gerealiseerd en heeft in de jaren daarop een ander uiterlijk gekregen van mij en dit was een gedenkplaat in het roze met daarop een foto van mijn vermoorde driejarig dochtertje Anoeska en haar lievelingspoes Loesje. In 2018 moest ik tijdens een bezoek aan haar monumentje constateren dat haar gedenkplaat ernstig bekrast was. Zowel over haar gezichtje en over de foto van haar lievelings poes Loesje. Vervolgens is deze vernielde gedenkplaat vervangen door een zelfde maar nieuwe gedenkplaat, met daarop een 1 cm dik plexiglas ter voorkoming van wederom mogelijke vernieling. In juli 2022 kwam ik wederom voor een bezoek bij het voormalig monumentje en zag tot mijn grote schrik, tijdens het schoonmaken van het plexiglas dat er wederom zeer ernstige bekrassingen hadden plaatsgevonden. Nog erger en meer dan in 2018. Ook nou wederom over de foto van Anoeska en haar lievelings poes en nog meer over de gehele gedenkplaat. Omdat er plexiglas op zat is de gedenkplaat zelf niet te bereiken en dus heeft de dader en/of hebben de daders de bekrassingen op het plexiglas veroorzaakt. Enkele weken hierna kwam ik weer bij het monumentje voor Anoeska en zag ik dat er op het monumentje bloedvegen zaten. Van al deze zaken heb ik aangiftes gedaan, echter is er nooit iemand voor aangehouden en dat doet pijn en niet alleen pijn maar ook heel veel verdriet. De politie Rotterdam heeft geen idee wie hier verantwoordelijk voor is en/of kan zijn. Ondanks ik duidelijk in mijn aangifte heb aangegeven vanuit welke hoek dit zou kunnen komen, zal er verder geen onderzoek plaatsvinden.

 

Na aanleiding van de meerdere vernielingen heb ik besloten om het voormalige monumentje te gaan vervangen door een nieuw monument die meer vandalisme bestendig zal moeten zijn en die gerealiseerd zal moeten worden op een opener plek waar meer sociale controle zal zijn. Daarnaast heb ik besloten om het feitelijk nieuwe monument object 100% veilig zal moeten zijn en daarom heb ik na vele maanden denkwerk en overleg met derden besloten het object wat symbool staat voor Anoeska, een meisje van rond de 3 jaar in dit monument te verbergen zodat niemand meer kwaad kan doen aan Anoeska. Dit betekend dat het monument wat zo onthuld zal worden door burgemeester Aboutaleb en mijzelf feitelijk 2 objecten zijn. De buitenkant met daarop een plaatje met een tekst die geldt voor alle kinderen waarvan het recht is ontnomen om te leven, en een Website link naar de Website voor Anoeska waarop de komende dagen foto's en video's te zien zullen zijn van het realisatieproces van het monument, het meisje object wat er veilig in is verwerkt enz enz. Ik wil alle aanwezige dan ook de komende weken, dus niet allemaal tegelijkertijd uitnodigen een bezoekje te brengen aan de nieuwe Website voor Anoeska.

 

Verder wil ik de Gemeente Rotterdam, burgemeester Aboutaleb, zijn naaste medewerkers en alle gemeente ambtenaren die bij het gehele traject van volledige verwijdering voormalig monumentje en het realiseren van het nieuwe monument voor Anoeska mijn diepe dank en respect uitspreken. Zonder de fijne medewerking en inzet van jullie zou dit monument er niet zijn gekomen. Verder gaat mijn dank en respect uit naar het bedrijf die in nauwe samenwerking met mijzelf de afgelopen maanden er voor heeft gezorgt dat dit monument is gerealiseert en op deze dag kan plaatsvinden. Verder onze dank en respect aan iedereen die de afgelopen tijden ons heeft gesteunt en er voor ons is geweest om dit te bereiken.
Onze dank gaat ook uit naar Cafe/restaurant de Ballentent die zo lief is om alle aanwezige te voorzien van een gratis bakje koffie of thee.

 

Dank jullie wel voor jullie komst naar Rotterdam en nu gaan we het nieuwe monument voor Anoeska onthullen!

 

Chiel Grishaver (Papa van Anoeska)

 

*****

Lees hieronder het prachtige gedicht (dit las hij voor bij de onthulling van het nieuwe monumentje voor Anoeska op 20 september 2023) van een zeer belangrijke vriend van mij.

 

Ik weet het nog, je was een kind.

Je had moeten spelen in de wind

Jou was een goed leven beloofd.

In een oogwenk was het gedoofd.

 

Je werd zinloos weggenomen.

En leeft voort in trieste dromen.

Ik zie soms je foto of hoor stil je lach.

Verre herinnering aan een levende dag.

 

Plezier van toen is nu een straf

Want wat rest is je graf

Wat ik denk, moet ik een plekje geven

Maar ik had je liever bij me, in leven

 

Gedachten en eindeloos verdriet

Want kind, je bent er niet.

Nu onbereikbaar in eeuwigheid.

En ik blijf hier, in eenzaamheid

 

@Robert T. Meijer.

*****

 

Burgemeester (Ahmed Aboutaleb)

Toespraak van de Rotterdamse burgemeester  Ahmed Aboutaleb bij de onthulling van het nieuwe monumentje voor Anoeska op 20 september 2023.

 

Beste mensen,

19 maart 2023 ontving ik een mailtje van Chiel Grishaver, de vader van Anoeska. Het bericht heb ik minstens drie keer gelezen.

* Vragend: waarom komt dit op mijn pad?

* Onderzoekend: wat kan ik doen. hoe kan ik helpen?

* En als mens, als vader, Hoe leef je verder als je kind, zo jong nog, is vermoord.

 

Het eerlijke antwoord is, ik weet het niet. Niemand weet het, totdat het je overkomt.

 

Met de dood van je kind ging er ook iets in jou stuk, Chiel.

Na de dood van Anoeska zocht je een plek om haar te gedenken. Hier, in het park dat zoveel mensen koesteren. Zo zorgeloos, argeloos doorheen wandelen. Mensen die niet weten wat hier 37 jaar geleden is gebeurt.

 

Jouw zoektocht heeft lang geduurd. Mijn voorganger deed je al een belofte.  dat we vandaag dit monument voor Anoeska kunnen onthullen. De jaren daarna zijn er moeilijke en verdrietige momenten geweest. Gevoelens van frustratie, en onbegrip. Van hoop en verwachting, ook. Daarom ben ik blij dat we vandaag dit monument voor Anoeska kunnen onthullen.

 

Een monument met haar ziel, waar jij Chiel, naar toe kunt om dichter bij haar te zijn. Een kunstwerk met een website, die belangstellende wijst op het verhaal achter dit cortenstaal. Materiaal dat zo mooi past in het park en verandert met de seizoenen.

 

Beste Chiel, beste aanwezigen, het is tijd voor de onthulling. De hoogste tijd.

 

Ahmed Aboutaleb

*****